Снимка pexels.comПочти всяко второ жилище (около 40 на сто), предложено за

...
Снимка pexels.comПочти всяко второ жилище (около 40 на сто), предложено за
Коментари Харесай

Всяко второ жилище с отстъпка до 5000 евро

Снимка pexels.com

Почти всяко второ жилище (около 40 на сто), препоръчано за продажба, си намира покупател откакто е направена отстъпка от цената, сочат данни на посредническите организации, заяви " Монитор ".

Отбивът от цената е от 1000 до 5000 евро. В по към една десета от случаите отстъпката е под 1000 евро или от 5000 до 1000 евро. От 10 000 до 20 000 евро понижават от офертата си към 6-7 на 100 от продавачите. Едва обаче всеки двадесети притежател на парцел, изкарал го на пазара, си разрешава да отреже над 20 бона в европари, единствено и единствено договорката да стане.

Според столични брокери през последните години интензивният пазар и растящите цени подлъгаха значително продавачи да повишат безразсъдно първичните си оферти. Подобно държание постоянно правеше парцелите им съвсем непродаваеми. С намаляването на динамичността на търсенето от началото на предходната година се следим наклонност на отрезвяване и повече продавачи са склонни на отстъпка от в началото оповестената цена.

Това се отрази в известна степен позитивно на бързината на реализация на сделките. Около една трета от покупко-продажбите през предходната година са се сключвали до 2 седмици от оповестяването на жилището за продажба. За разлика обаче от миналата 2017 година делът на сходна бърза промяна на собствеността е по-нисък с 5 на 100. По мнение на медиатори това демонстрира, че купувачите към този момент по-бавно вземат решение в какъв парцел да вложат парите си. За това и се усилва делът на клиентите решаващи се на покупка сред 15 дни и месец и тези, които се двоумят от 1 до 3 месеца. Делът на последните е повишен с цели 7 на 100 за година и към този момент наближава 30%. Над една година обаче избират парцел едвам 1-2% от купувачите, а други 4-5 на 100 се двоумят сред 6 и 12 месеца.

Клиентите изследват деликатно офертите, интересуват се от всяка детайлност за парцела и във всички случаи се пробват да договорят по-ниска цена. Според брокери, предпазливостта на купувачите е подбудена от упованията за по-високи лихви и задаващото се закъснение на стопанската система в Европа. Отделно въздействие за стимулиране на изчаквателната им позиция е растящото предложение на новопостроени жилища, главно в София и в другите най-големи градове, което ги кара да изчакат по-хубави планове, на отзивчиви места. Посредниците на имотния пазар предвиждат още доникъде на годината тези фактори да забавят интензивността в търсенето.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР